Sea Food

Steurgarnalen

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten garnalen. Deze kreeftachtigen komen voor in zoet en zout water, van arctische tot tropische wateren en van microscopisch klein tot best groot (30 cm).  
Steurgarnalen (ook wel noordse garnaal) worden allemaal als mannetje geboren. Na 4-5 jaar groei transformeren de meesten tot vrouwtjes. De garnalen die wij eten zijn over het algemeen vrouwtjes, regelmatig kun je aan de buikzijden trosjes smakelijk kuit aantreffen. Deze schaaldieren hebben een voorkeur voor water tussen 1 – 6 graden Celsius, de vangst vindt dan ook hoofdzakelijk plaats in het noordelijk deel van de Atlantische oceaan, ongeveer tussen Groenland en Noorwegen op 100 – 600 meter diepte.

Gerechten

Vooraf: Sopa de tomate e cebola
(Een recept van Madeira)
Tomaten-uiensoep met grofgehakt ei, groene kruiden en croutons

Hoofdgerecht: Steurgarnalen, ongepeld, iets pikant in witte wijn met knoflook.
*onbeperkt: zolang de voorraad strekt

Vega alternatief: Gebakken champignons.
(onbeperkt) Geserveerd met: Brood & tomaten-kruidenboter en knoflookmayonaise

Samengestelde salade bestaande uit
– Icebergsla met blue-cheesedressing 
– Wortelsalade met mosterd-tijmdressing 

Paella

Paella 
Eigenlijk een heerlijk én fantastisch gerecht, maar dan wel voor wat grotere gezelschappen. Toch eerst een heerlijk voorafje? 

Voorgerecht: Gazpacho
De beroemde koude tomatensoep met een garnituur van gekookt ei, komkommer, paprika, rode ui en peterselie. Wordt geserveerd met een sneetje knoflookbrood

Paella Valenciana (de originele Paella, dus zonder vis en zeevruchten
Officieel (maar wat is officieel?) mag het alleen Paella heten indien het door een man (paellero) wordt gemaakt, in de speciale pan (paella) die het gerecht haar naam heeft gegeven en bereid wordt op een open vuur in de buitenlucht. Indien er aan van deze criteria niet voldaan wordt heet het gerecht “un arroz“.
Pas in de tweede helft van de 20e eeuw bedacht een slimme Valenciaanse restaurateur de variant met zeevruchten. 
Deze paella wordt bereid met kip, chorizo, diverse groenten en kruiden en natuurlijk de Spaanse rondkorrelrijst. Per tafel wordt hierbij een frisse salade geserveerd

Video afspelen