Portugal

Portugal

De Portugese keuken wordt kenmerkt zich door vrij eenvoudige, maar zeer smakelijke gerechten.
Sardines, stokvis, cataplana, kwaliteitswijnen uit de Douro en natuurlijk port, zijn zo maar wat culinaire zaken die onlosmakelijk met Portugal verbonden zijn. 
Natuurlijk wordt altijd het Portugese voorgerecht  couvert geserveerd, wat niet over bestek gaat:
in elk Portugees restaurant worden er zodra je bent gaan zitten kleine hapjes op tafel gezet. Dat is geen vrijblijvende attentie-van-het-huis, je moet er gewoon voor betalen. Maar raak je het niet aan, dan staat het ook niet op de rekening. Het couvert bestaat meestal uit brood, boter, olijven, sardientjespate, gemarineerde worteltjes, eventueel aangevuld met kaas en paprikaworst. 
Wij bereiden gerechten uit de diverse Portugese keukens: zowel uit het land zelf als uit zijn vroegere wingewesten. Portugal is een natie van wereldfaam geweest, zo was  Brazilië bijvoorbeeld ooit een Portugese kolonie.

Desserts

Portugezen houden van zoetigheid en vooral van gebak. Het bekendste gebak is de pastéis de nata, dat ook wel weltéis de Belém genoemd.  Pastéis (je spreekt het uit als pastejii) is het meervoud van Pastel. Nata betekent room in het Portugees. Belem is een wijk in Lissabon, en betekent Bethlehem. Hier zijn de pastéis de nata groot geworden nadat een bakkerij, pasteleria in het Portugees, in deze wijk de pastéis beroemd en berucht maakte, door het te recept te hebben aangepast. Tegenwoordig zijn de pastéis zo populair dat busladingen vol toeristen langs de pasteleria gaan om ze te proeven. In de meeste pasteleria kun je ter plekke kijken hoe de pastéis gemaakt worden. 

Sandcity

Tijdens moet u echt een keer naar de Algarve. Daar kunt u de handigheid van beeldhouwers uit verschillende landen bewonderen, die heuse kunstwerken creëren uit zand.

Het Sandcity draait elk jaar om een ander thema en neemt ongeveer een gebied in van 6 hectare. De zandsculpturen worden gemaakt door kunstenaars van verschillende nationaliteiten, die daarvoor circa 50.000 ton aan zand gebruiken. 

Video afspelen