Korea

Korea

Wanneer we het hebben over de Koreaanse keuken, bedoelen we de Zuid-Koreaanse keuken, aangezien Noord-Korea door toedoen van de Kim-dynastie al decennia lang geteisterd wordt door intense armoede en hongersnoden. Met dank aan de Kim-dynastie. De Koreaanse keuken is vrij eenvoudig en kent een betrekkelijk gering aantal smaakmakers. In veel gerechten vind je sesam, knoflook, pepers, sojasaus en gember, wat overigens een erg prettig resultaat oplevert.

Een traditioneel gerecht dat je ongelofelijk veel tegenkomt is kimchi. Kimchi kan van allerlei groenten gemaakt worden, maar het meest wordt toch wel kool gebruikt. De kool wordt ingelegd met zout, knoflook, pepers, gember en sesam waardoor de kool gaat fermenteren. Dit proces is vergelijkbaar met de wijze waarop wij zuurkool maken. Koreanen eten kimchi bij elke maaltijd. Ook wordt het vaak gebruikt als ingrediënt in andere gerechten, zoals soep of roergebakken noedels.

Gerechten

Voorgerecht: Kimchi Jeon
(ook geschikt voor vega’s)
Lauwwarme pikante pannenkoekpuntjes gevuld met kimchi. Geserveerd met zoet-zure sojasaus en oi-muchim (komkommersalade) 

Hoofdgerecht vlees: Dakbokkeumtang 
Pikant gesmoorde kip met aardappels 
Hoofdgerecht vega: Dubu buchim yangnyumjang
Gebakken plakken tofoe overgoten met een sojasaus met lente-ui.
Beide gerechten worden geserveerd met: witte rijst, sigeumchi namul (lauwwarme groente met knoflook en sesam) en kimchi gochujang 

Dessert: Kokospudding met mango en lychees 

Korean BBQ

Bij Koreaans barbecueën is het de bedoeling dat je zelf de maaltijd à la minute bereidt. Op de grill, die meestal is ingebouwd in de tafel. Er staan talloze Koreaanse gerechtjes en bijgerechten, ook wel banchan genoemd, op tafel om te delen. Bulgogi, gemarineerd vlees, of de hierboven omschrevenkimchi, gefermenteerde kool. 
Hoe je te werk gaat? Grill je vlees, of als je vegetariër of veganist bent, je groente In een blaadje sla leg je wat rijst, lente-ui, gegrilde knoflook, sojabonenpasta en de tofu, groenten of het vlees, klaar om op te eten. De banchan, bijvoorbeeld gestoomde shishito pepers of geroosterd zeewier, eet je ernaast, zodat je alle smaken afzonderlijk goed proeft.

Video afspelen