India

india

De Indiase keuken is enorm divers. De Indiase gerechten die wij bereiden zijn eigenlijk op Brits-Indiase leest geschoeid. Zoals ongetwijfeld bekend heeft het Verenigd Koninkrijk het Indiase subcontinent geruime tijd als kolonie “in beheer” gehad. De kolonialen en natuurlijk ook de Indiërs die richting het Verenigd Koningkrijk gingen, namen hun culinaire ervaringen mee. Ongeveer zoals wij zelf ervaringen uit Voormalig Nederlands Indië mee naar Nederland brachten. Helemaal authentiek Indiaas werden  naar Europa meegebrachte culinaire nieuwigheden niet altijd. De in Engeland veel gegeten extreem scherpe curry “Phall” is in India bijvoorbeeld totaal onbekend. Ook het bij ons in Nederland  bekende gerecht “chicken tikka massala” vind je hoofdzakelijk in Westerse Indiaase restaurants. De exacte herkomst van dit laatste gerecht is onduidelijk, maar volgens een in Groot-Brittannië populair verhaal is het ontstaan in Glasgow. Toen een klant de hem geserveerde chicken tikka (stukjes gebakken gemarineerde kip) te droog vond, gooide de kok er tomatensoep overheen.

curry

Curry is een verzamelnaam voor gerechten bestaande uit vlees, vis, groente etc. in een “oriëntaals” gekruide saus. Over de herkomst van de term bestaat veel onduidelijkheid. Het meest waarschijnlijk is dat het een verbastering is van het Tamil woord “kari” dat “gegrild” betekent. In dat geval zou het verwijzen naar de kooktechniek van een paar eeuwen geleden waarbij er hoofdzakelijk rechtstreeks boven een open vuur voedsel bereid werd, zonder pan.

Gerechten

VoorgerechtChana puri curry
(ook geschikt voor vega’s)
Gebakken deeg met een geurige curry van kikkererwten, geserveerd met pickled veggies

Soep: Mulligatawny (minder geschikt voor vega’s).
Een variatie op de beroemde kerriesoep, met kip, rijst, rode linzen, yoghurt en koriander

Hoofdgerecht vleesChicken Balti:
Een heerlijk kruidige (voor sommigen iets pikante) curry van gefileerde kippendijen in een saus van tomaten en een stuk of 20 kruiden en specerijen

Hoofdgerecht vega: Bharwa Shimla Mirch;
Geroosterde groene paprika gevuld met een geurig mengsel van aardappel, tuinerwtjes en diverse specerijen. Geserveerd met een zoet-pikante chutney van o.a. koriander en munt

Beide gerechten worden geserveerd met Pullao rice, naanbread, Cucumber raita (yoghurt met o.a. komkommer en munt) , Catchumbersalade (een salade van tomaatjes en rode ui met een dressing van witte wijnazijn, komijn, chili, en koriander)   
Lime pickles(apart geserveerd)

Dessert: Kesari schrikand; Indiase hangop met kardemom, saffraan, mango en pistache nootjes