Griekenland

Griekenland

Griekse restaurants in Nederland hebben we wel wat weg van het Chinees-Indische Specialiteiten restaurant alhier. Althans, ik heb de indruk dat je menig gerecht, met name de combinatie van allerlei vleesgerechten in een enorme hoeveelheid op één bord, niet snel zult aantreffen in authentieke Griekse restaurants buiten de toeristencentra. 

Griekenland biedt allerlei prachtige gerechten. Naar mijn mening hangt de Griekse keuken dicht tegen de Turkse aan, maar laat dat noch de Grieken, noch de Turken horen. Zo heeft bijvoorbeeld Griekenland “tzaziki” en Turkije “cacik”, wat vrijwel hetzelfde gerecht is. Griekenland biedt allerlei prachtige gerechten.
Zoals in alle Balkanlanden wordt er ook in Griekenland overvloedig gebruik gemaakt van olijfolie, tomaten, kazen, aubergine, courgette, honing, yoghurt en noten. Oregano, munt, dille, knoflook, kaneel en piment worden vaak als smaakmakers toegevoegd. 

Gerechten

VoorgerechtSalata fasolia gigantes & tzaziki panzaria 
(ook geschikt voor vega’s)
Een frisse salade met o.a. reuzenbonen, komkommer, tomaten en feta, gecombineerd met een dip van yoghurt, knoflook, rode biet en dille.
Geserveerd met brood
Hoofdgerecht vlees: Stifado
Langzaam gegaard kalfsvlees met o.a. tomaten, kleine uitjes, kaneel en rode wijn  
Hoofdgerecht vega: Halloumi Saganaki
Gebakken geiten-/schapenkaas met honing, oregano en zwart sesamzaad. 
Beide gerechten worden geserveerd met gebakken courgette en bamia met tomaat en krenten &  salade van bulgur met paprika’s en groene kruiden

Mykonos

Mykonos is een van de bekendste Griekse eilanden en hoort tot de Cycladen eilandengroep. Mykonos is 85 km2 groot en telt ongeveer tienduizend vaste inwoners.  Mykonos was een van de eerste Griekse eilanden dat zich toeristisch ontwikkelde, en nog steeds komen er jaarlijks veel toeristen genieten van de geweldige sfeer van het eiland.  In de laatste decennia is het ook de trekpleister geworden voor allerlei beroemdheden uit de hele wereld. Wat Mykonos zeer speciaal maakt is de geweldige stad Mykonos en de mooie stranden.