Filipijnen

Filipijns food

Filipino’s zijn over het algemeen niet zo bang om wat uit te proberen. Zo kon je de Amerikaanse culinair journalist Andrew Zimmern op de Filipijnen paalwormen van een centimeter of 30 zien eten, die volgens hem een duidelijke houtpulpsmaak hadden. Andere exotische eetwaar op de Filipijnen zijn de enorme larven van een bepaalde soort kever die geregeld op de barbeque gaan, en bijvoorbeeld de “balut”, een bevrucht eendenei waarin een vrijwel geheel ontwikkeld embryo zit dat, nadat het gekookt is, als snack (maar ook als afrodisiacum) wordt genuttigd. Dit soort exotica  laten wij voor wat ze zijn: er zijn genoeg andere overheerlijke Filipijnse gerechten die geen weerzin oproepen bij ons.

Gerechten

VoorgerechtEnsaladang Talong
Een koud salade van gegrilde aubergine, rode ui, tomaat, gegarneerd met plakjes gekookt en gezouten eendenei
Hoofdgerecht vlees: Adobong manok
Hét nationale gerecht van de Filipijnen: kippendijvlees in een zoet-zure saus van soja, azijn, laurier en zwarte peper 
Hoofdgerecht vegaTofu ginataang 
Tofu en groene asperge in een licht-pikante saus van kurkuma en kokosmelk. Beide gerechten worden geserveerd met gestoomde pandanrijst, roergebakken paksoy en achara (salade van wortels en rozijnen).
Dessert: ijs met tropische vruchten en slagroom

Rijstcakeje

Puto is een Filipijns gestoomd cakeje gemaakt van rijstebloem (galapong). Het wordt vaak bij het ontbijt gegeten, geserveerd met koffie of warme chocolademelk.

Sommige mensen doen er geraspte kokos over, of eten het met “dinugan”, een stoofpot van varkensbloed.