Cajun

Cajun

Cajuns vormen het deel van de bevolking van Louisiana dat overkwam uit de Franse enclave Acadie in Canada. Oorspronkelijk zijn Cajuns dan ook Franstalig, in de loop der jaren heeft de taal een zodanige eigen ontwikkeling doorgemaakt, dat bijna niet meer te verstaan is voor mensen die de taal niet spreken.

De Cajun woonden vroeger vooral in de moeraskreken van Louisiana, ook wel de bayou genaamd. Ze leefden ook van de producten die daar veel te vinden en/of te houden zijn. Zoals eekhoorn, rivierkreeften, bullfrogs en aligators, maar ook minder exotisch dieren zoals kip. De basis van de Cajun-keuken is Frans,  met Spaanse, Indiaanse, Caraïbische en Afrikaanse invloeden dat resulteert in vaak stevige, kruidige en pikante gerechten. Vaak worden vlees en schaal- en/of schelpdieren gecombineerd. Eigenlijk koken de Cajun gewoon met wat er voorhanden is, precies zoals ik het graag zie.

Erg belangrijk in de Cajunkeuken is de “holy trinity”, een basismengsel bestaande uit ui, groene paprika en bleekselderij, en de veel gebruikte dikke bruine roux.

Cajun dessert

De cajun desserts zijn vaak zoet: “let niet op de calorieën, maar geniet van het eten” is een veel gehoorde uitspraak in deze contreien. En dus gaan wij vanavond ook gewoon genieten van een authentiek cajun dessert.

DessertOld-Fashioned Cajun Cake

Een fantastische afsluiter met duidelijke Caraïbische/Creoolse invloeden door de ananas, kokos en pecannoten

cajun gerechten

VoorgerechtLousiana deviled crab cakes
Geserveerd met groene kruidenmayonaise met limoen óf: 
Cajun potato salad
Met granny smith, gekookte eieren,dille en een pikante mosterd-mayonaise

Hoofdgerecht vleesNew Orleans gumbo
Beroemd gerecht van kip, worst en gamba’s in een dikke saus met o.a. okra. Geserveerd met rijst, Louisiana style coleslaw en cornbread

Hoofdgerecht vegaRed kidney bean stew
Lekker stevig en iets pikant gerecht uit de keuken van Louisiana met o.a. kidneybeans, paprika en bleekselderij

Beide gerechten worden geserveerd met rijst, 
Louisiana style coleslaw en banana muffins