Zwitserland

Het is voorjaarsvakantie en veel mensen hebben vrij en gaan op vakantie naar oorden met hopelijk sneeuw. Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland zijn dan al jaren favoriet

Zwitserland, ik ben er een aantal malen geweest en ik ervaar het als een beetje een bijzonder land, met een beetje bijzondere mensen. De Zwitsers die ik ik zoal ontmoet heb waren zeker niet onaardig, maar wel wat argwanend naar hetgeen ze niet kennen. Gesloten en introvert zijn ook zo wat zaken die bij mij opkomen als ik terugdenk aan de ontmoetingen. Wellicht wordt het veroorzaakt doordat het land door de eeuwen heen op geheel natuurlijke wijze nogal afgesloten is geweest van de rest van de wereld.


Een ander gevolg hiervan is tot slechts weinig buitenlandse invloeden heeft geleid in de Zwitsers keuken zodat deze wel heel authentiek is gebleven. En die keuken geeft ons fantastische gerechten. Natuurlijk vinden we invloeden die herleid kunnen worden tot de 3 verschillende talen die er gesproken worden (Frans, Duits, Italiaans), maar daar houdt het dan ook wel mee op.
De meeste mensen denken bij de Zwitserse keuken vooral aan kaas, rösti en chocolade (met grote namen als Nestlé, Lindt en Tobler) en bepaald niet ten onrechte. Maar op culinair gebied heeft het land heeft zo veel meer moois te bieden. Bijvoorbeeld:

  • Zibelechüche; de Zwitserse variant op quiche: lauwwarme uientaart
  • Berner Platte: een walhalla voor vleesliefhebbers. In ganzenvet gesmoorde, milde zuurkool met karwijzaad, geserveerd met gepekelde varkensschouder, zacht gegaard mager buikspek met venkelzaad, boudin noir, verschillende soorten worst (gerookt/gebraden), gekookte  krieltjes en sperziebonen.
  • Capuns: rolletjes van snijbiet (of groene kool), gevuld met een spätzli-achtig deeg van o.a. pompoen en salie, met een romige Gruyèresaus. 

Wat betreft de in dit land geproduceerde wijnen, doordat Zwitserland vooral kleine volumes produceert en bovendien geen deel uitmaakt van de EU, zijn de Zwitserse wijnen relatief duur wanneer we kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Er komen vergelijkbare, zo niet betere wijnen uit de omliggende landen met een veel betere prijs-kwaliteitverhouding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *