Winter is coming…..

Het is officieel winter en dus is er ruimte voor wat winters getinte gerechten die wij voor een besloten diner gaan maken. Vooraf: lauwwarme salade met champignons, walnoten en amandelen & een frambozen- gember dressing (vega) of Rillettes: smeuïge pastei van gepekelde procureur, langzaam gegaard in ganzenvet, geserveerd met brood, cornichons, en een  compote van zilverui. Daarna het hoofdgerecht wild:  Stoverij van wild (edelhert, korhoen & everzwijn)  met champignons, zilverui en Frangelico (hazelnootlikeur) of voor de vega’s: Quiche van gekarameliseerde witlof, peer, gruyère & gorgonzola. Geserveerd met  cranberry compote. En als nagerecht kaas: Leidse kaas, Tynjetaler, Bleu de Wolvega geserveerd met crackers en een chutney van kweeperen.


Het kaasplateau bestaat uit een 3-tal soorten Nederlandse kazen, waaronder Bleu de Wolvega. Dit is best een bijzondere kaas, al was het alleen al omdat er in Nederland niet zo veel soorten blauwschimmelkazen worden geproduceerd.
Zoals uit de naam al mag blijken wordt deze kaas gemaakt in de Friese plaats Wolvega en dan ook nog eens op gecontroleerd biologische wijze.  De (biologische) melk wordt geënt met schimmels van het soort Roquefort en natuurlijk wordt dan ook zuursel en stremsel toegevoegd. Zodra de melk gestremd is wordt de wrongel in kuipen van het type Goudse kaas geschept. Een groot deel van het vocht wordt er met behulp van een kaaspers uit geperst. In de 2 weken daarop volgend wordt de kaas vaak gekeerd en verliest de kaas onder het eigen gewicht nog meer wei. De blauwschimmel in de kaas kan zich alleen ontwikkelen wanneer deze in aanraking komt met lucht. Om dit te realiseren worden de kazen doorboord met stalen pennen.

De blauwschimmel ontwikkeld zich dan langs de aldus ontstane kanaaltjes, gaatjes en holletjes waardoor de karakteristieke kleur en smaak ontstaan. In tegenstelling tot z’n wereldberoemde Franse familielid uit het gelijknamige Roquefort, is de smaak van Bleu de Wolvega zacht, romig en slechts licht pikant waardoor deze ook geschikt is voor de beginnende eter van blauwschimmelkaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *