Vietnam

Vietnam

Vietnam, een land met veel Franse invloeden vanuit de koloniale overheersing (stokbrood,café au lait). De twee belangrijkste voedingsmiddelen in Vietnam zijn rijst en nuoc nam (Vietnamese vissaus). De Vietnamese keuken hecht, evenals de Thaise keuken, veel waarde aan het balanceren van de primaire smaken. Daarnaast is ook de textuur belangrijk en wordt vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van verse groenten en kruiden. Er zijn ook Chinese invloeden, welke bijvoorbeeld duidelijk terugkomen in de gerechten met varkensvlees, maar ook in het gebruik van hoisinsaus, suiker en steranijs.  Vietnam kent maar weinig uitgesproken scherpe gerechten. Pepers worden vooral gebruikt als garnering en in (dip-)sausen, zodat ieder zelf de scherpte van zijn maaltijd kan bepalen.

Gerechten

Voorgerecht: Goi Cuon, ook geschikt voor vega’s.
Koud rolletje van rijstpapier gevuld met verse groenten, ei, glasnoedels en verse kruiden, geserveerd metnuoc tuong ngot een hoisin-pindadipsaus

Soep: Pho, niet geschikt voor vega’s
Spreek uit als: “feu”. Hét nationale gerecht van Vietnam, normaal eigenlijk een complete maaltijd, maar nu in de vorm van een “soepje-vooraf”. Een krachtige runder-kippenbouillon met een garnituur van o.a. rundergehaktballetje, noedels, taugé en lente-ui

Hoofdgerecht

Hoofdgerecht vlees: Thịt bò khô 
Een beroemde stoofpot van rundvlees. Mild en kruidig door het gebruik van steranijs en horapa, dat is”Thaise” basilicum

Hoofdgerecht vega: Đậu phụ hầm 
Idem als boven, maar dan met tofu en tomaat

Bijlages: witte rijst, frisse salade van o.a. bloemkool, glasnoedels, komkommer en pinda’s en tafelsaus, zéér scherp

Nagerecht: Che 
Een rijst dessert met vruchten en ijs.

Che