Turkije

Turkije

Turkije heeft wat mij betreft een zeer interessante keuken. Enerzijds omdat het brug slaat tussen Oost en West (ook letterlijk over de Bosporus) en anderzijds vanwege de vaak verfijnde gerechten. Wellicht doen we nog eens een avond Turkse “mezze” (diverse kleine hapjes, een beetje het idee van “tapas”), zodat ik duidelijk kan maken wat ik bedoel.

Gerechten

Voorgerecht: Cacik 
Het welbekende Turkse gerecht van uitgehangen yoghurt, vermengd met knoflook, komkommer, dille en munt, geserveerd met brood

Hoofdgerecht vlees: Kavourma, in eigen vet en vocht gegaard lamsvlees met o.a. oregano en komijn

Hoofdgerecht vega: Imam Bayildi
(flauwgevallen priester, een van de vele variaties). Aubergine uit de oven, gevuld met gestoofde paprika en tomaat met diverse kruiden en specerijen en peynir (Turkse witte kaas). Beide gerechten worden geserveerd met: rijst met spinazie, lauwwarme gebakken courgette met rozijnen, en frisse salade

Dessert

Dessert: Hangop
Uitgehangen yoghurt met vers fruit, noten en honing. Turkije is misschien synoniem aan baklava, maar de rijke keuken van het land heeft nog veel meer verbazingwekkende desserts met oorsprong in alle verschillende regio’s. Van melkdesserts tot gefrituurde en extreem zoete snacks.

Video afspelen