Thailand

Thailand

Een van onze favoriete culinaire bestemmingen. De Thaise keuken als zodanig bestaat niet. Het land ter grote van Frankrijk met ongeveer evenveel inwoners bestaat uit vele volkeren en dus ook de bijbehorende regionale keukens. Wat deze keukens verbindt is dat er altijd focus is op het laten samenkomen van de basissmaken zoet, zout, zuur, scherp, bitter (en umami) in de maaltijd, zelfs ook soms in 1 gerecht.

Hier wordt altijd vers gekookt. Het meeste werk zit in de voorbereiding. Alles wordt zorgvuldig gesneden, gemengd en of tot pasta gewreven. Hierna is het een kwestie van langzaam stoven of kort roerbakken en kan het genieten beginnen.

Thaise gerechten

Behalve India is ook Thailand zeer bekend om zijn curry’s. Waar Indiase curry’s vooral droge ingrediënten als basis hebben, wordt de Thaise keuken gekenmerkt door uitbundig gebruikt van verse bestanddelen. De bekendste Thaise curry’s zijn:

  • Groene curry: de kleur wordt veroorzaakt door o.a. groene chili’s en koriandersteeltjes
  • Rode curry: de kleur wordt veroorzaakt door rode chili’s
  • Gele curry: kurkuma (geelwortel) is de kleurgever van deze curry
  • Penang curry: een wat dikkere curry met smaakinvloeden uit Maleisië
  • Massaman curry: oranje/bruine curry, dik als een Indiase curry

Hoofdgerecht vlees: Thịt bò khô 
Een beroemde stoofpot van rundvlees. Mild en kruidig door het gebruik van steranijs en horapa (“Thaise” basilicum)

Hoofdgerecht vega: Đậu phụ hầm 
Idem als boven, maar dan met tofu en tomaat

Bijlages: witte rijst, frisse salade van o.a. bloemkool, glasnoedels, komkommer en pinda’s en tafelsaus (zéér scherp)