Tartelettes maken

Wandelend door Parijse smalle straatjes kom je langs een kleine bakker. In de etalage staan petits gateauxmacarons en madeleines. Kleine gebakjes in allerlei kleuren en smaken. Chocolade, toffee, caramel, praliné, citroencrème, pistache met abrikoos. Eindeloos eigenlijk. Je weet niet welke je zult nemen, maar dat is niet erg, want de gebakjes zijn klein. Dus je kan er gerust meer eten.

Ik bak graag, maar ik ben natuurlijk geen meester-patisier. Om mijn kennis en kunde bij te spijkeren heb ik m’n zondag besteed aan een workshop Tartelettes bij ‘Broodje Van Eigen Deeg’ in Groningen. Dit is een Groningse bakker die behalve uitstekend brood ook allerlei Franse patisserie in zijn zaak produceert. Zodra je binnenstapt waan je je in een Parijse boulangerie. De warme geur zoals die in bakkerijen hangt komt je tegemoet. De vitrine staat vol met kleine taartjes in allerlei smaken en op de toonbank liggen heerlijke koeken en madeleines.

De workshop betrof drie soorten tartelettes geïnspireerd op recepten uit het kookboek Tarte Tatin. Tarte tatin staat vol met recepten uit de klassieke Franse patisserie- en dessertkeukens. Als je van verfijnde taartjes, macarons, madeleines, meringues en petit four houdt, dan mag dit boek niet ontbreken. Wat een mooi boek!

De workshop vond plaats in eerdergenoemde Groningse bakkerij onder de bezielende leiding van eigenaar/pâtissier, Menno Plagmeijer samen met zijn vrouw Tineke. Alle recepten zijn dus afkomstig uit Tarte Tatin, maar geperfectioneerd door Menno Plagmeijer.

Het zanddeeg vormt de basis voor de tartelettes, dus dit was de logische start van de workshop. Vervolgens aan de slag met traditionele basistechnieken, een ganache chocolat, een crème au citron, en merinqueschuim.

Echt heerlijke taartjes zijn het geworden: een frambozentaartje met chocolade, een citroen-merinque taartje en een tiramisu chocoladetaartje met ganache.

Volgens patissièr Menno waren onze taartjes net niet helemaal toonbankwaardig (de lat ligt in deze bakkerij erg hoog), maar zelf heb ik niet eerder zulke mooie taartjes gebakken. Thuis gekomen met een doos vol tartelettes en met een huis vol familie waren de taartjes zo op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *