tapas

Pintxosbar in het oude centrum van San Sebastian

Tapas (en de Baskische variant “pintxos”) zijn geweldig voor het organiseren van ontspannen feestje en vooral wanneer je geen zin hebt in een diner waarbij er aan tafel gedineerd wordt. Tapas zijn eigenlijk altijd wel een succes. Onze opdrachtgevers kiezen vaak voor tapas in buffetvorm, omdat iedereen dan kan pakken wat en wanneer hij of zij dit wenst. Onze tapas zijn goeddeels origineel Spaans, maar wij maken ook wel eens uitstapjes naar eigencreaties , Baskische pintxos of het Portugese couvert.

Vanzelfsprekend is alles wat mij maken door ons zelf gemaakt, met uitzondering van producten die vrijwel onmogelijk zelf te produceren zijn, zoals bijvoorbeeld Pata Negra (ham) of Manchego (kaas). Deze producten betrekken wij van gecontroleerde leveranciers en producenten na een grondige keuring. U kunt kiezen uit een keur van koude en/of warme tapas. Indien u specifieke wensen heeft, aarzelt u dan niet om dit kenbaar te maken aan ons, wij kunnen aan vrijwel al uw wensen op het gebied van specifieke hapjes voldoen.

Heeft u veel vegetarische gasten?
De lijst met mogelijkheden op het gebied van vegetarische en veganistische tapas is vrijwel eindeloos.

Om u een idee te geven volgt onderaan een opsomming van hetgeen wij vaak verzorgen op het gebied van Spaanse hapjes, uit de aard der dingen is deze lijst niet uitputtend.

Tapas frias  (koude hapjes)

Vegetarisch

  • Almendras
    (amandelen met gerookte paprika)
  • Ensaladilla Rusa (Russische salade van aardappel, groentenen mayonaise)
  • Aceitunas  de ajo
    (groene en zwarte knoflookolijven)
  • Alsachofas en vinagre (artisjokkenhartjes in het zuur)
  • Champiñones en ajo
    (champignons in knoflookolie)
  • Escalivada
    (gebakken en gemarineerde groentes)
  • Quesa de cabra en aceite
    (in olie ingelegde geitenkaas)
  • Cabrales
    (beroemde Spaanse blauwe kaas)
  • Pa amb tòmaquest (geroosterd brood besmeerd met tomaat en olijfolie)
  • Asparagos con mayonesa
    (asperges met mayonaise)
  • Tortilla Española
    (eiertortilla gevuld met aardappel en ui)
  • Cogollos en vinagre de Jerez
    (slaharten met sherry-vinaigrette)

vis

  • Mendraska de bonito
    (witte tonijn in tomatensaus)
  • Caracoles de mar en salsa de limón (alikruikjes in limoensaus)
  • Boquerones en vinagre
    (ansjovisjes in het zuur)
  • Mejillones Con Ajo
    (in knoflookolie gemarineerde mosselen)
  • Salpicón de mariscos
    (salade van zeevruchten)
  • Endibas con anchoas
    (witlofblaadjes met gezouten ansjovis)

Vlees

  • Jamón pata negra
    (zéér exclusieve luchtgedroogde ham)
  • Chorizo (paprikaworst)
  • Lengue con salasa de tomate
    (tong in een stevige tomatensaus)
jam1

Tapas calientes  (warme hapjes)

Vegetarisch

  • Piementos de Padrón
    (gefrituurde Padron-pepers)
  • Papas aragudas
    (pikant gekruide krielaardappeltjes)
  • Croquetas de espinacas (spinaziekroketjes)
  • Piperade (roerei met paprika’s)
    (tong in een stevige tomatensaus)
pimentos de padron

vis

  • Boquerones fritos
    (gefrituurde ansjovisjes)
  • Almejas a la marinera
    (schelpjes in picante saus)
  • Chipirones fritos of calamares fritos
    (gefrituurde intkvisjes of pijlinktvisringen)
  • Cigales,gambas y navajas a la plancha
    (gegrilde langoestines, gamba’s en scheermessen)
  • buñuelos de bacalao (stokvisbeignets)
  • Gambas al ajillo
    (in knoflookolie gebakken gamba;s)

Vlees

  • Duelos y cabrantes (roerei met chorizo)
  • Habas tiernas con jamón serrano (tuinboontjes met ham)
  • Callos a la Madrilena
    (gestoofde pens zoals in Madrid)
  • Hígados de pollo con Jerez
    (gebakken kippenlevertjes met sherry)
  • Albondigas (gehaktballetjes in kruidige tomatensaus)
  • Pinchos Muronos
    (moorse varkensspiesjes)
Albondigas (2)

Achtergrond

Over het ontstaan van “tapas” (meervoud; enkelvoud = tapa) wordt door Spanjaarden altijd druk gediscussieerd. Volgens de Basken zijn hun “Pinchos/Pintxos” de oorsprong. Anderen vertellen dat de zwaarlijvige Castiliaanse koning Alfonso X de grondlegger is geweest, omdat hij van zijn artsen alleen nog maar kleine beetjes mocht eten. Andalusiërs lachen hierom, immers daar in het diepe, warme zuiden leefde men altijd al graag buiten. Om de insecten te weren van het glaasje sherry werd deze voorzien van een dekseltje (tapa) waar wat kleine hapjes op gelegd werden (alsof daar dan geen insecten op af  komen). Wellicht is de tapascultuur zelfs terug te voeren op de tijd van de Moorse overheersing: in Noord-Afrika is het al vele eeuwen lang de gewoonte om als teken van gastvrijheid een heleboel hapjes op tafel te zetten. 

Hoe dan ook, in heel Spanje zijn tapas-bars te vinden. Deze zijn eenvoudig te herkennen aan de schalen met vaak tientallen verschillende gerechten die op de bar zijn uitgestald. Meestal zijn ze niet alleen te bestellen als “tapa”, maar ook als “racione” (portie), hetgeen handig is in wat grotere gezelschappen.