Suriname

Surinaams eten

Eigenlijk een vrij boerse keuken, weinig subtiel, maar oh zo lekker. De Surinaamse keuken is een “fusion-keuken” bij uitstek door de vermenging van diverse culturen. De oorspronkelijke Indiaanse keuken werd verrijkt met Hindoestaanse, Chinese, Creoolse en Javaanse invloeden (om er wat te noemen). Bij het tot stand komen van deze smeltkroes hebben onze (niet zo verre) voorouders een buitengewoon actieve rol gespeeld. Immers, inwoners van diverse overzeese gebieden werd een onvrijwillige en onverzorgde reis aangeboden naar de gebieden alwaar wij ze nodig hadden voor ons financieel gewin.


Zo waren er na afschaffing van de slavernij voor de plantages in Suriname nogal wat arbeidskrachten nodig. Deze werden in eerste instantie uit Brits-Indië betrokken. Echter, omdat deze Hindoestanen geen Nederlandse onderdanen waren, bleek het lastig om hen naar hartenlust uit te buiten. Zo ontstond het plan om contractarbeiders van “eigen” bodem te betrekken, waardoor het een stuk eenvoudiger werd om het door de Hollandse plantagebezitters gewenste arbeidsethos te realiseren. Vanaf 1890 werden daarom uit Oost-Indië daarom zo’n 35.000 Javanen als contractarbeider naar Suriname verscheept, alwaar hen veelal een ellendig leven te wachten stond. Maar wie kan nu bijvoorbeeld onderstaande gerechten weerstaan?

Surinaamse gerechten

Voorgerecht: Pindasoep 
Een romige soep van pinda’s en kokos, met taugé en mais (ook geschikt voor vega’s).

Hoofdgerecht vlees:
Surinaamse nasi of bami met kip-ketjap
Hoofdgerecht vega: Surinaamse nasi of bami met oker (okra) in ketjapsaus 
Hoofdgerecht vis
Surinaamse nasi of bami met bakkeljauw*

De gerechten worden geserveerd met:- Omeletreepjes- Bakabana (gebakken banaan)
– Petjel (lauwwarme gemengde gemengde groenten met pindasaus) – Zuurgoed – Mango chutney – Surinaamse sambal (per tafel apart geserveerd, best heet!)

Dessert: Bojo met banaan 
En voor de liefhebber met extra “homemade” chocoladesaus.

Video afspelen