Singapore

Singapore

Singapore, bijna een stad-staat en een melting pot van culturen. Een prachtig voorbeeld hiervan is de taal die door de lokale bevolking uit de wat lagere maatschappelijke klasse gesproken wordt, het Singlish. Het is een mengeling van Engels, Maleis en verschillende Chinese en Indiase talen. Voor buitenstaanders resulteert dit in iets totaal onverstaanbaars.

Fantastisch voorbeeld is de aflevering van No Reservations uit 2007  waarin journalist, presentator en één van mijn culinaire helden: Anthony Bourdain ( helaas véél te vroeg overleden) een gesprek voert over het Singlish met drie locals over onder andere het Singlish woord “shiok” Het Singlish wordt overigens door de overheid zo veel mogelijk ontmoedigd en ook de gegoede burgerij keurt het af, omdat het wordt beschouwd als een weinig verheffende straattaal. Net als de taal is de Singaporese keuken een melting pot met alle eerder genoemde invloeden, welke we deels terugvinden in onderstaande gerechten.

Gerechten

Voorgerecht : Suan la tang 
Scherp-zure soep met o.a. bamboescheuten, shii takes, ei, en naar keuze varkensvlees of zachte tofoe
Hoofdgerecht: Devil
Een Euraziatisch gerecht bestaande uit tomaten, aardappelen, kool en kousenband in een kruidig-pikante curry van o.a. kurkuma, pepers, galanga, mosterd en citroengras 
Voor de vleesliefhebbers gemengd met: gebraden kip, Chinees gebraden varkensvlees en chipolata-worstjes
Voor de vega’s gemengd met: gekookt ei en gebakken aubergine. De curry wordt geserveerd met gestoomde witte rijst  zoet-zuur van komkommer

Video afspelen