Indonesië

Gerechten

De Smaeckmakers biedt volop mogelijkheden voor een authentiek Indonesisch buffet. Uw gasten zullen zich in Nusantara (de archipel) wanen door de overweldigende Indonesische geuren, smaken en kleuren. Wij bereiden niet-alledaagse gerechten die veelal hun oorsprong vinden in de Sumatraanse en Javaanse keukens.

U bepaalt helemaal zelf hoe uitgebreid u het buffet door ons wilt laten maken. Als u concrete wensen hebt over gerechten die u graag op het buffet ziet, geef dit dan vooral aan. Wij zijn in staat vrijwel alle gerechten te bereiden met de bijbehorende authentieke smaak. Wilt u de gerechten pedis of juist niet? Wij regelen het. Wilt u een nasi campur (mini-rijsttafel) of juist een opstelling met 30 gerechten? Of meer? Alles is bij ons in vertrouwde handen. Wij nemen graag uitgebreid de tijd om samen met u tot voor u de perfecte vorm te komen, zodat u een onvergetelijke dag zult beleven, zoals gebruikelijk is in de Gordel van Smaragd.

Hieronder staat een voorbeeld van een betrekkelijk eenvoudig menu en een voorbeeld van een zeer uitgebreid banket. Dit zijn twee uitersten, maar wij verzorgen graag alles hier tussenin, u zegt het maar. Natuurlijk houden we ook rekening met uw vegetarische en veganistische gasten. Mochten er andere dieetwensen zijn of heeft u gasten met een bepaalde voedselallergie, geen enkel probleem, wij regelen het.

Nasi campur
(ook wel bekend als nasi rames of mini-rijsttafel)

  1. Gestoomde pandanrijst
  2. Ayam rica-rica (kippenboutjes in een scherp-zoete saus van o.a. lomboks, tomaat en jeruk-purut)
  3. Tahu taoco (gestoofde blokjes tahoe in een saus van gefermenteerde sojaboontjes)
  4. Sayur lodeh (gemengde groenten ineen kruidige kokossaus)
  5. Sambal goreng telor (gefrituurde eieren in iets pikante kokossus
  6. Acar ketimun (fris zoetzuur van komkommer rode ui en lombok)
  7. Serundeng (kruidig kokosstroosel met pinda’s)
  8. Krupuk udang (garnalenkroepoek)
  9. Sambal manis (zeer scherpe sambal)


Buffet / Banket

Uitgebreide rijsttafel

Bij het aperitief
  1. Open lemper, kleefrijst met vulling van gekruide kip
  2. kacang pedis (scherpe pinda’s)
  3. Sumpia (rolletjes lumpiavel met gepluisde garnaaltjes)
  4. Emping (vega-kroepoek) met pindasdip
Voorgerecht
  1. Asinan bogor (salade van diverse groenten en fruit met iets pikante zoet-zure dressing)
Soep
  1. Soto ayam (Javaanse kippensoep) of soto vegetarian (vegetarische versie)
Hoofdgerecht 
Warme gerechten:
  1. Nasi kuning (gele rijst)
  2. Ayam opor (kip in milde kokossaus)
  3. Gulay Kambing (curry van geitenvlees)
  4. Saté domba (sate van lamsfilet met kecapsaus)
  5. Daging kalio (gerecht van rundvlees in iets pikante kruidige saus, hetgeen wij in Nederland vaak rendang noemen)
  6. Ikan pepesan (makreel in een uitgesproken scherpe saus, geroosterd in bananenblad)
  7. Udang bakar (fris-scherpe gamba’s van de barbecue)
  8. Tahu kecap (blokjes gefrituurde tahoe in een milde ketjap-gembersaus)
  9. Sambal goreng kacang panjang (kousenband in kruidige saus met laos en kokos)
Koude gerechten:
  1. Lontong (koude blokjes kleefrijst)
  2. Telor belado (gehalveerde gefrituurde eitjes met een scherpe topping van o.a. pepers, knoflook en gember)
  3. Tahu ketoprak (koud gerecht van gefrituurde blokjes tahoe met taugé, overgoten met een fris zoete saus van o.a. kecap en citroen)
  4. Urapan (koude gemengde groenten met een kokos dressing)
  5. Lotek Jawa (gemengde koude groenten overgoten met een pindasaus)
  6. Acar ketimun (zoetzuur van komkommer, rode ui en lombok)
Bijgerechten:
  1. Sambal goreng tempé (drooggebakken tempé reepjes met een scherpe coating)
  2. Serundeng (kruidig strooisel van kokos en pinda’s)
  3. Sambal goreng kentang kering (pikant-zoete aardappelstaafjes)
  4. Opak pedis (pikante kroepoek van cassave)
  5. Sambal manis (zeer scherpe sambal)
Nagerechten
  1. Spekkoek (de beroemde laagjescake)
  2. Kue lapis (gestoomde groen-roze rijstpudding met pandan en rozenstroop)
  3. Pisang goreng (gebakken banaan)
  4. Es dari rumah (ijs van het huis: kokosijs met verse vruchten)

Achtergrond

De vader van Marc is geboren in Indonesië als zoon van een Nederlands bestuursambtenaar te Medan in noordwest Sumatra. Hier keek hij heel veel mee hoe ‘kokkie’ dagelijks de meest fantastische gerechten bereidde. Na de bersiap (indonesische vrijheidsstrijd) kwam Huizinga senior naar Nederland alwaar hij elk weekend Indisch kookte voor het gezin. Kortom, Marc kreeg de Indonesische keuken zo’n beetje met de paplepel in gegoten en zette die traditie voort in zijn eigen gezin: elke week staat daar wel een reeks Indonesische gerechten op het menu. 

Ook professioneel zocht Marc het geboorteland van zijn vader op: op zijn veertiende begon hij als keukenhulp in een Indonesisch restaurant in Hilversum, en later werkte hij enkele jaren in het bekende Indonesische restaurant Baru in Groningen.