De Loire

We zijn aan het nadenken over een vakantiebestemming later dit jaar. Met enige weemoed denk ik terug aan  onze inspiratiereis naar de Loire-streek afgelopen september. 
Het weer was heerlijk, de natuur prachtig en ook hebben wij de meest fantastische kastelen bezocht, zoals Villandry, Chambord, Chenoneau, d’Ussé en Langeais. Die laatste bevindt zich in het plaatsje Langeais, alwaar zich ook het restaurant “Au Coin des Halles” bevindt. Hier hebben wij toch wel het beste gegeten, waarbij aangetekend dat alle andere restaurants ook al zeer goed waren. Voor de geïnteresseerden:http://www.aucoindeshalles.com/

De wijnen uit de Loire zijn de moeite meer dan waard. Wij hebben met name genoten van Vouvray (wit van Chenin Blanc druiven) en St. Nicolas de Bourgeuil (rood van Cabernet Franc druiven). De knisperend droge mousserende wijnen uit Saumur zijn ook bepaald niet te versmaden (Méthode Traditionelle van Chenin Blanc en een beetje Chardonnay). 
En dan was er natuurlijk ook nog het culinaire aspect. In 1 woord: verbazingwekkend. Geen gedoe met kant-en-klaartjes of half fabricaten. Hier wordt met liefde gekookt zowel voor lunch als voor het diner, elke dag weer en met veel lokale producten. En dan ook nog voor schappelijke prijzen. Kortom een prijs-kwaliteit verhouding waar menigeen in Nederland een voorbeeld aan kan nemen.
Zo werden wij dagelijks weer geconfronteerd met gerechten zoals de pittig ruikende andouilettes (gebakken worst van varkenspens en -darmen in een varkensdarm), rillettes (soort paté zónder lever), rillons (geconfijte varkensbuik), lokale kazen (vooral chevre),  gesiérs de canard (geconfijte eendenmaagjes), desserts van rood fruit,  maar bovenal foie gras de canard. Dit laatste is (met name in Nederland) een wat omstreden product vanwege de wijze van dwangvoeding. Tsja….., ’s lands wijs, ’s lands eer. Hetgeen ik er over kan zeggen is dat ik nog niet zo lang geleden een documentaire heb gezien waarbij de dwang nogal leek mee te vallen. Zodra de boer in de stal kwam, kwamen de eenden aangerend om hun portie voedsel middels de trechtermethode in ontvangst te nemen. Ongetwijfeld zullen er boeren zijn die dit minder vriendelijk doen, maar uitwassen tref je overal aan. Bijkomend “probleem” is dat ik (zoals zo velen) echt dol ben op foie gras. Hoewel foie gras in Loire-streek veel geproduceerd wordt is het ook hier bepaald niet goedkoop, reden waarom elk restaurant een supplement vraagt.
Hoe dan ook, mocht je nog op zoek zijn naar een locatie-dicht-bij-huis om je vakantie door te brengen, overweeg dan zeker de Loire streek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *